neljapäev, 13. veebruar 2020

Kaks nähtust Interneti varasemast ajaloost

Tänases blogipostituses võtan kirjutada kahest internetti oma olemuselt defineerinud nähtusest: Usenet uudisgrupid ning BBS (Bulleting Board Systems). Esimene neist on alles veel tänapäevalgi ning olnud otseseks või kaudseks eeskujuks kõikmõeldavatele tänapäevastele internetifoorumitele, online-mõttevahetustele ning tõenäoliselt ka paljuvihatud internetikommentaariumidele. Usenet (alates 1979) oli oma olemuselt esimene foorum, kuigi oma IT-alaselt ülesehituselt kardinaalselt erinev tänapäevasest. Oma eesmärgilt - postitada teemasid ja vastuseid (tõsi küll, igati plain-text), on Usenet ja selle alternatiivsed järeltulijad (foorumid jmt) jäänud muutumatuks. Kellel on probleem oma arvutiga, kel veekeetjaga - Usenetist sai ja saab asjaomastelt vastuseid.

Muidugi mida aega tagasi, seda eksklusiivsem Usenet oma kasutuselt oli ning seda rohkem “häkkereid” seal viibis ja teemad olid eeskätt tehnika, IT ning sellega seonduv. Tänasel päeval tänu n-ö “tänapäevasele” internetile ning selle levikule võib Usenetist (ja foorumitest) leida teemasid absoluutselt igale valdkonnale, inimesele ja tõenäoliselt ka probleemile, “kui see on olnud, on sellest kirjutatud”.

IT arhitekuurselt on algne Usenet olemuselt täielik klient-server, kuhu pidi üle telefoniliini sisse helistama. Tõsi küll, serverid replitseerisid omavahel andmeid ja seega ühes Usenet-serveris postitatud teemad jõudsid kiiresti ka teistesse, näiteks ee.arvutid.unix replitseerus ilusti ka Soome vastavasse serverisse ja vastupidi. Kasutajal piisas pratikas “tellida” uudisgruppe vaid ühest serverist. 

Useneti kasutatakse veel tänapäevalgi selle mõtte “tõsiusklike” poolt ning kättesaadavust parandavad ka veebiliidesed (nt Google Groups). Usenet on toonud maailma mõisted nagu näiteks FAQ ja Spam.

Bulletin Board Services (BBS), erinevalt Usenetist, on tõeline relikt IT maailmas ega sellisel kujul eesmärgipäraselt enam ei eksisteeri (keegi ei keela seda üles seada ega kasutada, aga praktilne väärtus puudub). Kui erinevad suhtluskanalid ja -lähenemised tänapäeval tulevad ja lähevad läbi uute kohe-murran-maailma-ja-võidan start-uppide, kuid olles peale aastat unustuses (Goole Wave?), on BBS loonud mõiste kui esimene laiaulatuslik infovahetuskeskkond, mis eksisteeris enne internetti. 

BBSi alguseks loetakse 70-ndaid ja selle puhul ühendusid kasutajad modemiga sisse helistades serverisse, kust sai faile üles ja alla laadida ning kirjutada ja lugeda vastavates teemades (paljuski sarnane Usenetiga). Olid ka mängud ja jututoad. BBS on selles osas tänapäevase interneti, sotsiaalvõrgustike eelkäija. Tim-Berners Lee WWW ning odavamad internetiühendused ja Mosaici veebibrauseri loomine tekitas palju uusi võimalusi.

Kasutatud kirjandus:

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar