neljapäev, 27. veebruar 2020

Visioon Eesti infoühiskonna 2020 arengukavast - mis on realiseerunud ja mis mitte?

Aastatel 2012-2013 välja töötatud Eesti infoühiskonna arengukava aastaks 2020 sisaldab mitmeid üllaid ja ambitsioonikaid visioone IKT valdkonna arengute osas, kuid mitte kõik neist ei ole tänaseks tõeks saanud. Mis rohkem ja mis vähem või üldse mitte?

"Inimesed on saanud IKT abil nn targaks tarbijaks. Nad hoiavad raha kokku või saavad teenitud raha eest rohkem väärtust, näiteks elades tarkades majades või ostes interneti kaudu rohkem epoodidest." Seda visiooni võib küll pigem teostatuks lugeda, sest internet of things ja e-kaubandus teevad oma võidukäiku, veebikaubandus kasvab Eestis 25-30% aastas, online ostukeskkonnad on valdavalt turvalised, lihtsad, kiired ja mugavad ning jätkuvalt jääb arusaamatuks, kelle jaoks neid ostukeskuseid juurde ehitatakse? Boltid ja Woltid kiirendavad jalavaeva ja vaid paari klikiga saab pea igast restoranist tuua eine enda juurde tehes seejuures rohkem tööd või nautides vabaaega. Kodumasinad on nutikad, suhtlevad omavahel, võimaldavad kaugteel juhendamist ja annavad märku, kui miski mure on lähenemas. Inimeste elu on muutunud oluliselt lihtsamaks ja mugavamaks läbi IKT toodete ja teenuste.

"Tervishoid ja sotsiaalteenused (eriti hoolekanne) on viidud IKT abil uuele kvaliteeditasemele. Need on personaalsed ja ennetavad, tuginevad tõhusalt toimivale tagatoale ja kaugteenuste osutamisele." Selle visiooni täitumisega pigem ei saa nõustuda, jätkuvalt ei paista kuskilt otsast välja, et tervishoiusektoris süsteemid omavahel suhtleksid ja info liiguks või saaks rääkida millegi ennetamisest. On olemas küll miskid süsteemid, kuhu läbi eesti.ee portaali sisse logida saab ja enda andmeid vaadata, kuid enamus inimesi pole sellest kuulnudki. Olles hiljuti läbi lähedase kokku puutunud ka hoolekande valdkonnaga, siis ka sealt ei paistnud seda välja - asjad liiguvad ainult siis kui inimene ise aktiivne on ja erinevaid osapooli läbi käib, end kurssi viib, nõuab, helistab ja kirjutab.

Kasutatud kirjandus:
https://www.mkm.ee/sites/default/files/elfinder/article_files/eesti_infouhiskonna_arengukava.pdf
https://www.ituudised.ee/uudised/2019/03/19/veebikaubandus-kasvab-eestis-25-30-aastas


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar