neljapäev, 5. märts 2020

Käitu sama malli järgi nagu igapäevaelus

Kõik on kuulnud Vana Testamendi kümnest käsust, et püsida moraalsena, kuid vähemad Virginia Shea Netiketi kümnest käsust (1994), et ka internetis kombekalt toime tulla. Kui Piibli kirjapanekust on möödas omajagu aega, siis arvestades konteksti on Shea põhimõtted vähemalt sama iidsed, kuid see ei tähenda, et mitte-asjakohased.

Mind isiklikult kõnetab kõige rohkem teine käsk: "Käitu sama malli järgi nagu igapäevaelus." Sellega seoses tuleb meelde palju värvikaid näiteid, kus see paika ei pea ja enamasti ikka sinna halvemuse poole. Töötades IT konsultatsiooniäris on viimasel ajal mitu kolleegi rääkinud kuidas mõned kliendid on justkui bipolaarsed - näost näkku kohtudes sulnid ja koostööaltid, saadakse üksteisest aru, tehakse kokkuleppeid ja plaane, õhkkond igati positiivne, ning piisab kohtumiselt kontorisse sõitmisest kui avad arvuti või nutitelefoni ning läbi erinevate kanalite hakkab pihta suuremat sorti tati pritsimine, pooled laused on trükitähtedega, rasvased ja hunnik hüüumärke, miski ei sobi ja nõudmised ei paista lõppevat. Ja nii korduvalt. Kuidas see võimalik on? Mis teil viga on? Kas inimesed teevad seda tahtlikult või ei saa ise aru? Kui sa reaalses elus ei räuska, siis miks sa seda internetis teed? Professionaalses mõttes on see muidugi lubamatu ja samas jääb sellest kõigest jälg maha, mille najal saab ka bipolaarsete ülemustelt aru pärida, ent kui nende jaoks on see samuti norm, siis on muidugi eriti nutune.

Mõned üksikud teistpidised näited on muidugi ka, aga harva. Kuuldu põhjal tuleb esimesena meelde nt kohtamisäpp Tinder, kus pannakse üles hurmavaid pilte ja räägitakse chatis viisakalt, kuid reaalsele kohtingule minnes ootab ees tahumatu hooldamata nässakas :)

Kasutatud kirjandus:
https://infogram.com/virginia-sheas-10-rules-for-netiquette-1g0n2owqewdnp4y

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar