neljapäev, 26. märts 2020

Kes on IT proff?

Kes on professionaal? ÕS ütleb, et elukutseline, mitteamatöör, meister. Saab siis selle eest raha, au ja kuulsust? Kes on IT proff Eestis tänasel päeval? Võhiku jaoks ilmselt iga inimene, kes töötab miskil arvutimaailmaga seotud erialal. Olukorras, kus IT inimesi on tikutulega otsitud ja alati puudu, palgad on taevapiirimail ja n-ö iga loll võib end spetsialistiks pidada, on uue suure majanduslanguse lävepakul huvitav arutleda, kes siis ikkagi on IT professionaal ja kas proffil on ka eelis rasketes oludes edukamalt toime tulla?

Kohe kumab peas küsimus, mis on spetsialisti ja proffessionaali vahe? Mulle tundub, et spetsialist on keegi, kes on omal ametikohal väga kogenud ja tunneb seda süvitsi, kuid pigem kitsamalt, kuid vähemalt tänapäevaselt IT professionaalilt eeldatakse erialast haridust, sertifikaate/koolituste läbimist, aastaid valdkonna kogemust ning pidevat tahet edasi areneda, näha seoseid teiste aladega. IT spetsialist võib olla mingis konkreetses teemas väga tugev, nt süsteemianalüüsis või rakenduste administreerimises, aga professionaal peaks olema laiema ettevalmistuse ja kogemusega ning võimeline andma seda edasi ka teistele. Hea IT proff ei tohiks ainuüksi olema suuteline teiste IT-alaseid muresid lahendama, vaid seda ka inimkeeli võhikutele selgitama. Hea IT proff on pidevas enesearengus ja kursis uute trendidega, sest IT ei ole kindlasti valdkond, mida saaks n-ö ära õppida ja selle pealt enda ametikohal surmani töötada. Olenemata rollist või ametikohast suhtleb IT proff ka teiste valdkonna tegijatega, teab, kes on omal alal tugevad tegijad ja innovaatorid ning kes keskpärased töötegijad. IT proff ei piira ennast mõne konkreetse progemiskeele, andmebaasi või projektijuhtimise raamistikuga - ta suudab näha suuremat pilti ja konkreetseid vajadusi ning kasutab eelpoolmainituid kui tööriistu.

IT proff Eestis teab millised on suured IT ettevõtted, kuidas toimetab sellel alal riik, millised on siinsed edukad start-upid. IT professionaal on huvitatud enda valdkonnast ja selle edendamisest, hoiab silma peal, mis toimub ka laiemas maailmas. IT professionaal teab, milles ta on hea ning leiab võimalusi kuidas saada veel paremaks. Haridus, koolitus või paber ei näita üksi veel midagi, kuid kindlasti on üheks professionaalsuse mõõdikuks ka asjakohased sertifikaadid - projektijuhtidel ja analüütikutel nt Scrum või Price2, arendajatel Java SE 8/11, testijatel ISTQB jne. 

IT proffil ei ole ühest kindlat definitsiooni, kuid selleks, et sind võetaks tõsiselt ja sel alal usaldataks tuleb tegutseda sihipäraselt ja pidevalt.

Kasutatud kirjandus:
https://www.educba.com/it-professional/
https://www.itworldcanada.com/blog/what-does-it-professional-really-mean/86353
https://www.dynamixsolutions.com/what-is-an-it-professional-and-what-does-one-do/

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar