neljapäev, 2. aprill 2020

Erinäolised IT-juhid

Eile täitus mul endal 2a IT sektoris juhtival kohal, mis pani mõtlema paljude erinevate teemade peale, mis selle aja jooksul kogetud ja õpitud on. Ei ole olemas ühtset valemit juhiks saamisel ega ühte definitsiooni juhiks olemisel, kuid väljakutsete rikas on see kindlasti, nii ITs kui mujal. Mulle tundub, et ITs eristuvad juhid kahe peamise tunnuse alusel - tugeva tehnilise taustaga inimesed, kes jäävad enda oskustega silma ja kellel on olemas ka keskmisest paremad suhtlemisoskused ning n-ö inimeste inimesed, kellel on arvestav ärivaist - kes saavad aru, kuidas see maailm toimib, on head suhtlejad, organisaatorid jms. Ise liigitun sinna teise rühma. Kui möödunud aastal hakkasin mõtlema uuesti õppima minemise peale, siis kaalusin kahte suunda - MBA ehk ärijuhtimine ja Infosüsteemide disain ja analüüs - ilmselgelt otsustasin teise kasuks. Usun, et heaks IT-juhiks olemisel on kasulikud mõlemad.

Õppejõu materjalides on välja toodud, kes võib IT-juht olla erinevates rollides: juht, teavitaja/suhtleja, coach, mentor/õpetaja, arengumootor, ülemus. Igas juhis peakski olema tükike neist kõigist, kuid kindlasti on igaühel oma fookus, oma tugevus. Lugedes nt artikleid Bill Gatesi kohta avalduvad vähese vaeva ilmingud neist kõigist - milline siis oli tema põhiline juhitüüp? Ta on kindlasti juht, kellel on olnud suurt visiooni ja oskust tiime enda nirvana suunas vedada, ta on olnud fokusseeritud ning selge ja kindla sooritusega. Ta on kindlasti ka arengumootor (change agent), sest Microsoft on olnud enda alal ikkagi lipulaev ja suur edulugu, see on muutnud kogu tehnoloogiatööstust, word ja excel on paljude meie lemmikud ka neil päevil. Samuti on ta olnud ülemus - tuntud kui autokraatlik juht, nõudlik, kasutab võimu seal, kus vaja.

Mina olen enda tänased IT-juhtimise teadmised ja kogemused omandanud suuresti ühelt Eesti IT-juhilt, nimetame teda siinkohal Härra X. Ta on töötanud mitmetes suurkorporatsioonides juhtivatel IT ametikohtadel ja on täna ühe keskmise suurusega IT konsultatsiooniettevõtte omanikke. Millist juhitüüpi ta on? Minu maailmas on ta eelkõige juht ja coach - ta on väga karismaatiline, tark ja strateegiline inimene, ta omab suurt visiooni ja pilti nii suuremalt kui laiemalt ning tal on väga suur võime inimese endaga kaasa kiskuda. Coach siis eelkõige selle tõttu, et 4a tagasi riigiettevõtte administratiivkohalt tema käe alla suundumine paneb mind igapäevaselt uuesti ja uuesti proovile, ta ei lase mul kunagi mugavustsooni langeda, see teekond on olnud tohutult raske, aga samamoodi arendav. Ta on alati olemas, aga mitte kunagi liiga kiitev või lahendusi kandikul ettetoov. Tänu tema juhendamisele tunnen, et võiksin alati olla parem selles, mida teen, kui samas tean, et saan igalpool hakkama.

Kasutatud kirjandus:
https://hbr.org/2008/06/bill-gates-entrepreneur-manage.html
https://www.studocu.com/en-ca/document/northern-alberta-institute-of-technology/communication/mandatory-assignments/bill-gates-management-style/2834210/view
https://en.wikipedia.org/wiki/Bill_Gates#Management_style

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar