neljapäev, 9. aprill 2020

Kuidas saada häkkeriks

Seekord sai läbi loetud Eric S. Raymondi "Kuidas saada häkkeriks" - igati ladus lugemine ning tookski siinkohal välja mõned huvitavamad aspektid, mida mina isiklikult antud kirjatükist uut leidsin.

Seda, et häkker pole oma olemuselt digitaalne pahalane nagu enamus inimesi seda seostab oli mulle teada, kuid et häkkerid ehitasid interneti või panid tööle veebi - selline seos mul peas puudus. Jumal lõi maailma või arenesime ise miskist värgist - asi teada ja ammendunud, aga olles osa generatsioonist, kes ikkagi juba on kasvanud internetiajastul pole kunagi juurelnud teemal kes selle lõi või kuidas täpselt.

Häkkerlus on osa loovatest kunstidest? Mulle kui humanitaarkallakuga inimesele on alati jäänud mulje, et progemine on puhtmatemaatiline oskus ning loovusega ma seda küll kunagi seostanud ei ole. Arendajad küll loovad koodi, aga seda üldiselt ikka väga konkreetses ette nähtud raamistikus ja eesmärkidel, kuid siin ilmselt mängib minu kokkupuude tarkvaraarenduse projektidega, mis nii selgelt piiritletud vs tipp-programmeerijad ja võrguässad, kelle motivatsioon ja ambitsioon on väljaspool igapäeva leiva teenimist ning seal on ilmselt oluliselt rohkem ruumi ka loovusele.

Üheks häkkerite jaoks erilise tähtsusega progemiskeeleks on Perl, sest seda kasutatakse laialdaselt dünaamilises veebis ja süsteemihalduses. Olles kokku puutunud üsna paljude IT projektide ja riigihangetega tuleb nimetus Perl siiski tuttav ette, aga seda just tänu ühele riigihankele, kus antud referentsi oli küsitud ja keegi teadjamees ütles, et see on miski iidne progemiskeel, mida mõni vanakooli arendajaonu ehk on näinud - tuleb välja, et ühtegi häkkerit siis meie ettevõttes ei tööta :)

Jutt nohiklikkusest, strateegiamängudest ja ulmest tuli IT ettevõttes töötava inimesena täiesti kodusena, aga edasi läks põnevaks - stiilipunktid/soovitused häkkeriks tahtjatele nagu emakeeles hästi kirjutamine, võitluskunstidega tegelemine või mõne meditatsioonitehnika uurimine - vaat neid küll ei seostaks. Mängu tuleb parem ja vasak aju poolkera ja kogu see loomevärk jälle, mis tekitab taaskord kummastust, aga autor tundub teadvat, millest räägib.

Kasutatud kirjandus:
http://www.kakupesa.net/hacker/

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar