neljapäev, 23. aprill 2020

Kasutatavusest veebis

Kui rääkida UX-ist või kasutajalihtsusest veebis, siis esimese asjana tuleb meelde, et kui see pole normaalselt tarbitav nutitelefonis, siis pikka pidu pole loota, sest väga palju tänast infot ja teenuseid liigutatakse just seal. Olukorras, kus karantiin on tänaseks kestnud juba kuus pikka nädalat peab ütlema, et nii arendusmaja esindajana kui kodukontoris viibijana on suurendatud tähelepanu alla tõusnud e-poed - toongi siinkohal ühe positiivse ja ühe negatiivse näite kasutatavusest veebis nende najal.

Üks väga suure ja ägeda tootevalikuga, kuid äärmiselt ebamugav veeb ja e-pood on Hektor Light'il   https://www.hektor.ee/, mis tegeleb valgustite müügiga. UI ja nutiseadmes kasutatavus ei kannata üldse mingit kriitikat. Õpitavus - saab hakkama. Tõhusus - madal. Kõik kohad on igasugu jama ja mõtetuid detaile täis, mis tähelepanu eksitavad, esilehel on miski arusaamatu "Sisene", mis tegelikult ei ole mõeldud kuhugi sisse logimiseks, vaid on arusaamatu menüüduubeldus/pikendus, tellimuse vormistamisel, kui võtan valiku, et tulen ise kaubale poodi järgi pean ikka igal juhul sisestama detailsed aadressandmed, tarne- ja maksevõimalused on erinevate logode, ikoonide ja täisnimetustega venitatud mitme ekraanikuva pikkuseks, sarnased tooted valiku all ongi pigem nt teised seinavalgustid, mitte sama sarja laevalgustid ehk kui tahaksin osta komplekti, siis pean ise erinevate kategooriate tuhandete toodete alt lappama, midagi ostukorvi lisades viskab kohe ostukorvi endasse ehk edasi poodlemise jaoks peab tagasi minema või menüüst uuesti liikvele jne. Meeldejäävus - keskmine. Mingit maagiat ei ole. Veakindlus - ei oska kommenteerida, sest koleduse ja ebamugavuse tõttu pole kõiki funktsioone läbi käinud ega ka äraostuni jõudnud. Rahulolu - mitte rahuldav. Kui tegemist ei oleks ühe teadaolevalt suurima valikuga valgustite poodidega Eestis, siis ei läheks kunagi tagasi. Kasulikkus - kui ikka väga vaja ja ise palju vaeva näha, siis vast saab lõpuks ostu tehtud.

Positiivse näitena tooksin välja Euronicsi e-poe https://www.euronics.ee/. Väga hästi kasutatav nii veebis kui nutiseadmes, toodete kategooriad on esindatud selgete ikoonidega, kus ka laps saab aru, millega tegu, tooteid saab paljude kriteeriumite alusel filtreerida ka kõige teadlikum klient, ostukorvi lisades pakub asjalikke valikuid, mida koos antud tootega võiks veel vaja minna ning hiljem vormistades saab uuesti üle vaadata "näita kokkusobivaid tooteid" jne. Kiiresti õpitav, tõhus, meeldejääv, veakindel ja meeldiv kasutuskogemus ning nutiseadmes saab isegi veel paremini enda asjad tehtud.

Kasutatud kirjandus:
https://www.hektor.ee/
https://www.euronics.ee/

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar