esmaspäev, 10. veebruar 2020

Lootustandvad IT-lahendused, mis ei tõusnud lendu

Peaaegu mitte keegi ei kujutaks tänasel päeval enda elu ette rohkete edukate tehnoloogiavahenditeta, kuid nagu iga lendu tõusnud start-upi kohta on sadu neid, millel nii hästi ei läinud on ajaloost võtta suurel hulgal näiteid huvitavatest ja lootustandvatest IT-lahendustest, mis mingil põhjusel ei saavutanud suuremat edu või mängisid selle kiiresti maha.

Blackberry telefonid ja seadmed - õppisin 2004-2006 välismaal rahvusvahelises koolis ja mäletan kuidas nii mõnelgi Põhja-Ameerikast pärit õppuril oli Blackberry telefon, mis tekitas huvi ja tundus olevat järgmine suur hitt, mis ka Euroopa turu ja väikse Eesti vallutab, kuid seda ei juhtunud. 2010. aastal olid nad Nokia järel populaarsuselt maailma teine nutitelefonide müüja, kuid täna täiesti tundmatu suurus.

Kindlasti võiks eelist omanud, aga selle maha mänginud näidete alla tuua ka oma aja juhtiva otsingumootori Yahoo, kellele Google end 90ndate lõpus müüa pakkus ja mis aastal 2000 oli väärt 125 miljardit dollarit, kuid kiiresti tähtsust hakkas kaotama ja 2016 sisuliselt uksed sulges. Peamiseks põhjuseks peeti seda, et nad ei suutnud piisavalt hästi trendidega kaasas käia, võimalusi ära kasutada või teostasid mõttetuid tehinguid.

Kallis ja konkreetne näide minevikust, mille laadseid leiab eile, täna ja homme - US Air Force pani 6 aastaga miljard dollarit magama infosüsteemi peale, mida kasutusele ei võetudki, sest saadi aru, et läheks veel vähemalt miljard, et saavutada veerand sellest, mida algselt plaaniti. Selle kõrval on Eesti SKAIS2 ja korstnasse kirjutatud 5 miljonit eurot puhas kommiraha. Probleem väga tihti tundub seisnevat selles, et ambitsioonikalt minnakse püüdma n-ö ladvaõunu ja tutte-vilesid, kui keskendudakse väga hästi töötava ja skaleeritava MVP loomisele, mille peale hiljem edasi ehitada.



Kasutatud kirjandus:
https://www.businessinsider.com/blackberry-smartphone-rise-fall-mobile-failure-innovate-2019-11
https://et.wikipedia.org/wiki/BlackBerry
https://www.visualcapitalist.com/chart-rise-fall-yahoo/
https://www.nytimes.com/2012/12/09/technology/air-force-stumbles-over-software-modernization-project.html

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar